Stafetter och masstarter har ofta gafflade banor. Som arrangör behöver du då knyta flera banor till respektive klass. Det gäller även då så kallade fjärilar eller bon används i banläggningen. Livelox kommer som standard att visa samtliga gafflingsvarianter för alla klassens sträckor i samma kartbild i uppspelnings- och sträckvyn. Det går även att visa gafflingsvarianter för en enskild sträcka eller för flera sträckor som är gafflade mot varandra. Läs mer om detta längre ner. I tabellvyn visas endast de gemensamma kontrollerna.
Se först till att alla banor/gafflingsvarianter har laddats upp på avdelningen Banor. OCAD och andra banläggningsprogram tar med var och en av gafflingsvarianterna som en egen bana vid export, så det är ingen skillnad mot att ladda upp banor för en vanlig aktivitet. Ladda gärna upp banpåtryck i SVG- eller PDF-format för respektive bana, men det är inget krav.
Ett tips är att ladda upp ett enskilt banpåtryck där alla gafflingar för en klass eller en grupp av stafettsträckor ingår. Det knyter du till den första gafflingen. Övriga gafflingar knyter du inte till något banpåtryck. Med den här metoden undviker du att Livelox ritar ut ett kontrollnummer per gaffling, något som ofta ser kladdigt ut i uppspelningsvyn.
Om aktiviteten inte är kopplad till Eventor får du första gången du sparar banorna frågan om att automatiskt skapa en klass för varje bana. Svara nej på den frågan, annars kommer en klass för varje gafflingsvariant att sparas och det vill du inte.
Gå sedan in på avdelningen Klasser för en aktivitet. Här anger du i kolumnen Antal stafettsträckor hur många sträckor respektive klass har. Högst upp finns en kryssruta som heter Flera banor per klass. Kryssa i den. Du får då möjlighet att markera flera banor för varje klass. Se till att markera alla banor som används för respektive klass i kolumnen Banor. Håll in Control-knappen eller motsvarande på tangentbordet för att välja flera banor.
Sträckorna i vissa stafettklasser är alla av samma längd och är gafflade mot varandra, medan andra klasser har olika längder och gafflingar på respektive sträcka. När man tittar på en sträcka i uppspelningsvyn vill man vanligtvis endast se de banor/gafflingsvarianter som hör till den sträckan, och eventuella andra sträckor som har samma gafflingsuppsättning. Resterande gafflingar ska vara dolda.
Livelox har stöd för detta i form av gafflingsgrupper. En gafflingsgrupp består av en eller flera sträckor som kopplats ihop med en eller flera banor. Konceptet förklaras enklast med några exempel:
Klassen D12 har tre sträckor. Första och tredje sträckan är gafflade mot varandra och innehåller gafflingsvarianterna AA, AB, BA och BB. Andra sträckan är rak, det vill säga en gafflingsvariant R. Totalt finns alltså fem banor. Detta motsvaras av två gafflingsgrupper:
Klassen Öppen är en gammal hederlig hängkavle där alla tre sträckorna är raka. Dock är banlängderna olika på respektive sträcka. Totalt finns alltså tre banor. Detta motsvaras av tre gafflingsgrupper:
Klassen H21 har tre sträckor av samma längd som alla är gafflade mot varandra. Inga gafflingsgrupper behöver skapas i detta fall. Livelox antar nämligen som standard att alla gafflingar används på alla sträckor.
Livelox visar automatiskt rätt gafflingar för varje sträcka i uppspelningsvyn när gafflingsgrupper angetts. Dessutom skapas länkar till uppspelning av alla sträckor som ingår i samma gafflingsgrupp.
Klicka på knappen Inställningar för stafettsträckor i anslutning till en klass för att redigera gafflingsgrupperna.